‹ Terug naar overzicht

Onder het kollende meer Doo

Staat: als nieuw
Uitgever: De Bezige Bij Amsterdam
ISBN: 90 234 6187 8

Aanvullende informatie

Dit derde deel van Marten Toonders autobiografie is in de eerste plaats een indrukwekkend en liefdevol eerbetoon aan zijn in 1990 overleden vrouw Phiny Dick en een lofzang op het land waar hij al meer dan dertig jaar woont: Ierland.


Daarnaast biedt Marten Toonder zijn trouwe lezers een niet zelden ontroerende blik in zijn persoonlijke leven tijdens de moeilijke naoorlogse jaren. Zo vertelt hij over de adoptie van zijn twee dochters, zijn moeite met het Militaire Gezag en de Ereraden, zijn eerste kennismaking met Ierland, zijn levensbeschouwelijke ontwikkeling en zijn verhouding met zijn ongenaakbare vader.
Met veel humor en met zijn kenmerkende gevoel voor understatement beschrijft Marten Toonder verder het wel en wee van de prille Toonder-Studio's, zijn eerste buitenlandse successen en de totstandkoming van een tweetal tekenfilms. Onder hef kollende meer 000 loopt feitelijk tot 1965, het jaar dat Marten Toonder in Ierland ging wonen, maar doordat hij zijn latere Ierse belevenissen door het verhaal heen vlecht, kan hij met dit deel toch zijn levensgeschiedenis afsluiten.


'Toonder is met zijn memoires een geheel nieuwe schrijfcarrière begonnen, die hopelijk nog heel wat vervolgboeken oplevert'. NRC Handelsblad.
Marten Toonder (Rotterdam 1912) sloot in 1986 met het laatste Bommelverhaal Hef einde van eindeloos zijn eerste levenswerk af.
Sedertdien wijdde hij zich aan het schrijven van zijn autobiografie. Het eerste deel hiervan, Vroeger was de aarde plat, verscheen in 1992; het tweede, Het geluid van bloemen, in 1993.

Afbeeldingen

6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b