‹ Terug naar overzicht

The Magic Music

Staat: nieuw
Uitgever: MTVC

Aanvullende informatie

Is uitgegeven in december 2013 als gratis bijlage bij Toondertijd, het huisorgaan van de MTVC.
Voorwoord van Cesco Ringrose

Vanaf ongeveer m'n vijfde jaar waren Tom Poes en Heer Olivier B. Bommel haast levende begrippen voor me. De strip knipte ik uit de krant, plakte ze in een schrift om ze vervolgens naar m'n vader te laten zenden die ergens ondergedoken zat. Het was rond 1943 en oorlog.
Van hem kreeg ik briefjes waarin hij dan uitgebreid verslag deed van zijn ontmoetingen in het geheime bos met Tom Poes, Heer Bommel, Wammes Waggel, Bul Super, Hiep Hieper en de vele andere figuren uit de strips. Ik was vaak jaloers dat ik er niet bij kon zijn!
Inmiddels was m'n vader bij Toonder ondergedoken en bij het einde van de oorlog werd hij één van z'n medewerkers.
Zijn collega Henk Kabos werd een huisvriend en samen maakten ze de strip Tekko Taks. Na het avondeten, en soms tot diep in de nacht, zat hij de strips te inkten en dan moest hij het verhaal eronder nog schrijven. Ook had hij nog z'n eigen strips Blix Kater en Willie en Wop.


Zo nu en dan vertelde hij wel eens iets over wat hij overdag deed bij Toonder. De tekenfilms waar hij achtergronden voor maakte en de cels die hij tekende voor bijvoorbeeld Tbe Haunted Castie.
Maar het zei me niet zoveel, tot het moment waarop hij me mee nam naar zijn werkplek aan de Singel in Amsterdam. Later ook naar een voorvertoning. Ik keek m'n ogen uit en werd overal rondgeleid door de collega's waar ik altijd aan tafel over hoorde. Dat hij o.a. aan de achtergronden voor The Magie Musie had meegewerkt ontdekte ik pas afgelopen jaar bij een vertoning van The Magie Musie en aan de hand van een foto van hem waarop hij bezig is aan een achtergrond van deze film. Een foto uit 1948. Vlak na de oorlog. De kachel bij Toonder stond nog niet zo hoog gezien de door mijn moeder uit ruwe schapenwol gebreide trui die hij op de foto aan heeft (pagina 8). Gelukkig was de sfeer en muziek uit The Magie Musie hartverwarmend. Dit zijn slechts summiere herinneringen. Gelukkig is er nu dit boekje waarin alles over het hoe, en met wie, The Magie Musie ruim een halve eeuw geleden gemaakt werd.

Afbeeldingen

6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b