‹ Terug naar overzicht

Rommeldam in Oisterwijk

Staat: nieuw
Uitgever: Europese Bibliotheek, Zaltbommel
ISBN: 90 288 2630 0

Aanvullende informatie

Voorwoord
Een 'Heer van Stand' is tijdloos, als u begrijpt wat ik bedoel.
Rommeldam mag dan in Oisterwijke Parel van Brabant, slechts enkele jaren hebben bestaan, in de herinnering van velen leeft het aardige stadje nog voort. Zeker niet alleen bij de inmiddels wat oudere Oisterwijkers.
Immers, veel toeristen bezochten onze gemeente en óók het miniatuurstadje van geestelijk vader Marten Toonder
in de tweede helft van de jaren vijftig.
Met de uitgave van het boek 'Rommeldam, de geschiedenis van een miniatuurstadje' in 1998 heeft de actieve Marten Toonder Verzamelaars Club de sluimerende herinnering aan het complete stadje aan de rivier de Rommel met onder meer de Biebele Bommelse berg, Slot Bommelstein, de botanische tuin Knollegaard, de machtige handelshaven Stuipendrecht, Wammes Waggel en professor Sickbock bij velen weer springlevend gemaakt. Steeds meer nog niet gepubliceerd fotomateriaal kwam daarmee boven water en zoals het een echte verzamelaarsclub betaamt, vatte snel het idee post dat ook dit nieuwe fotomateriaal voor een zo breed mogelijk publiek en zeker ook voor de echte liefhebber tot in lengte van jaren bewaard moest blijven.

Een en ander geheel conform het hoofddoel van de vereniging om al het werk van Marten Toonder en de Toonder Studio's bereikbaar te maken. Zo'n honderd niet eerder gepubliceerde afbeeldingen over Rommeldam werden geselecteerd en in 'een boekje gebonden'. Dat
nieuwe boekje ligt voor u. Het tilt als het ware de Heer van Stand, zijn Jonge Vriend en Rommeldam over de millenniumdrempel, daarmee een herinnering aan een mooie attractie levend houdend. Voorwaar een nobel streven, als u begrijpt wat ik bedoel.

Drs.Y.C.Th.]. Kortmann,
burgemeester van Oisterwijk

Inleiding
Bijna alle afbeeldingen in dit boekje zijn ontdekt, nadat 'Rommeldam, de geschiedenis van een miniatuurstadje' in mei 1998 verscheen. Op dit moment komen er nog steeds volkomen onbekende voorwerpen en foto's van Rommeldam boven water.
Op deze plaats willen we alle mensen bedanken, die ons bij het tot stand komen van deze publicatie hebben geholpen.De namen zijn in alfabetische volgorde gezet: mevrouw A. Bergman; ].H.M. van den Biggelaar; Guus Boekhorst, registrator van het Nederlands Textielmuseum
te Tilburg; Henk Bom, fotograaf Heiloo; Appie Bonis, fotograaf van 'Het Wapen van Dongen'; mevrouw F. Brand; H. Broekhuijsen; Inge de Bruin; mevrouw Trees Bijvelt-Groenland; de familie Coe; W]. Doff; ]. Evers; mevrouw Flipsen-Pitt: de familie Van Grinsven; de familie Haarboseh-van Bolhuis; ]. van Hees; de familie Van de Kamp; mevrouw E. Kin-de Brouwer; A.H. Klaassen; GJ Koster; Mariëtte Moorees; A.e. Nijmeijer; Hans Pickhard; B. Piederiet; Peter van Ravesteijn; Scouting-groep St. Jozef uit Dongen; Ed Staal; mevrouw Ingrid Topp; mevrouw Marie Louise Vermetten-Peters; A.e.M .. Weijman; Willem Versteeg en e. Zweerts.

Dr.].EL.M. Cornelissen en A.C.Agterberg


Rommeldam was een miniatuurstadje met figuren van Marten Toonder. Het had ongeveer 400 huizen en 500 beeldjes. Rommeldam lag van 1955 tot en met 1959 in de voormalige theetuin Gemullehoeken tegenover het gelijknamige hotel-restaurant aan de Gemullehoekenweg 66 te Oisterwijk.
De vier officiële oprichters van het stadje waren de architect Johan Visser, de hotelhouder Theo Sluiter, de industrieel Broos Dröge en de geestelijke vader van Heer Bommel en Tom Poes, Marten Toonder. De eerste drie woonden in Oisterwijk. De bouw van Rommeldam werd in handen gegeven van L.H.Gielissen's Bedrijven, Internationale Tentoonstellingsbouw te Eindhoven. De ontwerptekeningen waren gemaakt door C. (Kees) van de Weert van de Toonder. Studio's te Amsterdam, de bouwtekeningen door het architectenbureau Van den Biggelaar
en Visser te Oisterwijk. Gielissen deed ongeveer drie maanden over de bouw van Rommeldam (eind 1954-begin 1955). De ondergrond van de
huizen was van hout; de eveneens houten skeletten werden bedekt met een lijmcementsubstantie die van een polyester bekleding werd voorzien.
Het geheel werd behandeld met een speciale weerbestendige verf. Jan Ernst Onkenhout maakte zijn ruim 500 beeldjes van klei en beschilderde ze met genoemde speciale verf. De meeste figuren waren vijftien tot twintig centimeter hoog en pasten daardoor goed bij de huizen en gebouwen, die zo'n 85 centimeter hoog waren. Uitzonderingen hierop waren het Stadhuis (twee meter veertig), Slot Bommelstein (twee meter) en het standbeeld van Heer Bommel ( een meter) .
Rommeldam had in 1955, toen Godfried Bomans op 29 juni de opening verrichtte, 22 reclame-objecten.

Afbeeldingen

6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b