‹ Terug naar overzicht

LRP Met uw welnemen

Staat: prima
Uitgever: de Bezige Bij, Amsterdam
Uitgifte: AugAugAugAug 1983198319831983
Matla catalogus: 30.33
ISBN: 90 234 5150 3

Aanvullende informatie

Eerste druk oktober 1973
Tweede druk december 1973
Derde druk augustus 1983 (in verzameling)

De tekst die op de achterzijde van de LRP staat:

'Dit werk was het grootste van de 34 delen der Nederlandse letter kunde,' aldus de heer O.B.B. te R.

Het oog wil ook wat, zei mijn goede vader altijd, en daarom h.eb ik het zo vaak door deze gigant laten glijden, dat het me duizelde door de denk- wijdte, die het aantrof. Het klimaat veranderde echter, en vele lezers kiezen eieren voor hun geld, wanneer ze het gelag moeten betalen.

De uitgever heeft dit heel fijn aan de tand des tijds gevoeld, en het werk versimpeld tot de eenvoudige pracht die thans voor ons ligt. Ik meen, dat het ogenblik gekomen is om in het voorbijgaan even stil te staan bij de lessen, die er uit getrokken kunnen worden.

De eerste is, dat men de geest van een monumentale foliant niet kan terugbrengen door het inkrimpen van zijn drukwerk. Men kan hem niet met de kluiten waaruit hij gewassen is, in het riet sturen, als men be- grijpt wat ik bedoel. Hij blijft levensgroot voor ons opstijgen, omdat hij meer talent heeft in zijn hele lichaam dan in zijn pink.

En de tweede les bezint zich nog steeds op de onbetaalbare waarde van het dienend element in onze samenleving, dat 'Met uw welnemen' in de schijnwerpers van het daglicht staat.

Afbeeldingen

6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b