Heer Bommel Volledige werken deel 38
Staat: als nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: Mar 2000
Matla catalogus: 114.38
ISBN: 9064382387
Aanvullende informatie
Voorwoord Marten Toonder
Heer Bommel maakt volledig
Dat is natuurlijk niet eenvoudig, en daarom heb ik een heel verhaal nodig gehad om er een wetenschappelijke uitleg van te geven. Dat dit gelukt is vindt zijn oorzaak in het feit dat het grofstoffelijke in beweging komt door het gevoel, dat zich in heftige emoties uit. Heer Bommel bevindt zich hier namelijk op een van de hoogtepunten in zijn loopbaan, zodat hij de wereld wil bewijzen dat zijn handen niet verkeerd staan. Daartoe geeft hij zich over aan de beeldhouwkunst, en stort zijn diepere roerselen in een sprekend zelfportret, dat hij op verfijnde wijze vorm geeft door met een zilveren hamertje in graniet te hakken. Door medewerking van de oude heer Pas ontstaat er zodoende een leegte rondom zijn persoonlijkheid, die steeds trouw wordt opgevuld door zijn grofstoffelijke beeltenis. Zonder twijfel zal dit voorwoord voldoende zijn om ook ongeschoolde lezertjes begrip te geven voor de wijze waarop hij ledig vol maakt, terwijl hij zich in de vlucht ook nog in het afvalvraagstuk verdiept en een poluterende ondernemer aan de kaak stelt.
Heer Bommel en de aamnaak
Hoewel heer Ollie vanzelfsprekend de spil is waar deze geschiedenis om draait, is er toch ook een belangrijke rol voor de bediende Joost weggelegd. Daar zit een leerzame kant aan omdat er uit blijkt dat ook een eenvoudig persoon het ver kan brengen wanneer hij zijn spaargeld door een geschoolde vakman laat beleggen, en zijn oor te luisteren legt naar diens raad. Maar het blijft toch uitkijken als men in zaken gaat. Al te gauw vergeet men om de kleine lettertjes en cijfertjes onder de loep te nemen, en ook neemt men dikwijls voorspellingen ernstig. Daarom is het toch maar prettig, dat er altijd een heer klaar staat om heel stilletjes goed te doen; zelfs wanneer die voorspellingen uit blijken te komen. 'Duimelot en Likkepot maken eens zoveel', ja, ja.
Heer Bommel en het ontsollen
Men moet niet menen dat het leven alleen maar uit grofstoffelijke zaken bestaat. De wetenschap beweert nu wel dat er niets anders is, maar iedereen die, net als heer Ollie, wel eens in omstandigheden is geraakt, weet dat er merkwaardige krachten aan het werk zijn. Neem nu bijvoorbeeld de solkuur. Een van die nieuwigheden waar men nooit van gehoord heeft, maar die op een onverwacht moment plotseling een rol gaan spelen.
In het eerste verhaal is reeds gebleken. dat het gevaarlijk is om ergens zijn ziel in te leggen, omdat er dan een luchtledig ontstaat. Er is een kleine overeenkomst met deze vertelling omdat beide gebaseerd zijn op het bejaren. De jacht op lang leven zit achter de solkuur, en de wetenschap ziet zijn kans daar munt uit te slaan. 'Goed leven is beter dan lang leven', zegt de Grote Sol, die aan de bron van de kuur zit, en daar door heer Bommel gered wordt uit de klauwen van het zakenleven. Wat moet ik daar meer over zeggen?
Eén fijn trekje kan ik nog naar voren brengen en dat betreft het toenemende aantal ouderen dat door de jongeren in het leven wordt gehouden. Zodoende heeft men eigenlijk geen leven, wanneer men jong is.
Greystones, 19 april 1999