Heer Bommel Volledige werken deel 32
Staat: als nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: Dec 1996
Matla catalogus: 114.32
ISBN: 9064382328
Aanvullende informatie
Inhoud:
Heer Bommel en de Doorluchtigheid
Tom Poes en de Hopsa's
Heer Bommel en het spook van Bommelstein
Heer Bommel en de Kaligaar
Voorwoord Marten Toonder
Heer Bommel en de Doorluchtigheid
In deze geschiedenis strijden post-eigentijdse belangen om de hoofdrol, zodat menig lezertje zichzelf zal herkennen. De Doorluchtigheid zèlf is niet direct te doorgronden omdat er achter zijn groot en meeslepend uiterlijk een vreemdeling schuilgaat met een pril verleden. Maar verder gaat het allemaal om wetenschap, macht, vooruitgang en kostbaarheden, zoals het hoort. De afbakening van grenzen en de aanleg van asfaltwegen geven de groeiende beschaving aan, terwijl de boerse cultuur zich richt op het kweken van ambrobree. Het is heer Bommel, die hier de vinger op een misstand weet te leggen, en daarmee is hij menige overheid voorbijgestreefd. De manier waarop hij door een fout van Tom Poes een stukje natuur voor de ondergang heeft gered zal menigeen te denken geven. De overheid staat er wat links tegenover, maar daar is het dan ook een overheid voor. Het is te vrezen, dat de toeristenindustrie het einde van het verhaal niet bevredigend zal vinden. Om dit te voorkomen overweegt heer Ollie dan ook een reisje naar het zonnige zuiden.
Tom Poes en de Hopsa's
Dat reisje is heel anders verlopen dan hij zich had voorgesteld. Dat gebeurt zo vaak wanneer men zich aan toerisme overgeeft, en zodoende geeft heer Bommel ook hier weer een mooi voorbeeld door in storm en regen te water te geraken. Maar hij zou zichzelf niet zijn wanneer hij het daarbij had gelaten. Weliswaar vergist hij zich omdat dit niet het beoogde zuiden is. Het is iets diepers, en wanneer de industrie zich er meester van wil maken komt hij tot zichzelf en maakt er een einde aan. 'Een land van eten, drinken en vrolijk zijn moet beveiligd worden voor eenvoudige lieden en aanspraak', verklaart hij tijdens de eind-maaltijd.
Tom Poes en het spook van Bommelstein
Het heeft lang geduurd voordat er een spook op de voorgrond van heer Bommels avonturen trad. Maar voor een heer die tot groter aanzien wil raken is een geestverschijning eigenlijk onmisbaar. Het is dan ook geen wonder dat hij er een aanschafte toen een passerende marskramer hem een geest in de fles aanbood. De gevolgen bleven natuurlijk niet uit, en deze geschiedenis moet dan ook ontraden worden aan personen met een teer gevoelsleven. Maar leerzaam is ze wel voor de goede verstaander. Aanzien heeft het spook ook wel gebracht, want hij is in het latijn vertaald en er zijn een paar aardige afbeeldingen die de geestverschijning heel levendig weergeven, al zeg ik het zelf. Maar het was moeilijk om hem weer kwijt te raken en dat heeft Tom Poes gedaan. Heer Bommel was verzwakt door de uitspraak van een zielkundige.
'Anderen zien u zoals ze denken dat u bent,' zei deze. 'Iedereen is een verzinsel van degene die hij ontmoet; een schim, een fantoom.' Deze woorden hebben heer Ollies geestesleven een tijdlang verontrust.
Tom Poes en de kaligaar
Dit verhaal is uit het volle leven gegrepen. Het gebeuren zoals zich dat voordoet in kranten en andere media. Het is een verhaal van sociale misstanden en verdeeldheid tussen bevolkingsgroepen. Vijandigheid tussen beroepen, corruptie in hogere kringen, biologische misvattingen en bijgeloof, maar ook dapperheid en opofferingsgezindheid. 'Nog steeds is er op deze wereld plaats voor eenvoudige helden, die ingrijpen waar de overheid faalt', zo sprak heer Bommel, toen alles goed was afgelopen. Want voor hem was deze episode van een heel andere betekenis dan voor Tom Poes, die er een zakelijk einde aan maakte. En eigenlijk is dat jammer.
Greystones, 21 oktober 1996
Bij deze band is een zeefdruk van een illustratie bijgevoegd uit het verhaal Tom Poes en de Hopsa's.