‹ Terug naar overzicht

Heer Bommel Volledige werken deel 25

Staat: als nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: MayMayMayMay 1993199319931993
Matla catalogus: 114.25
ISBN: 9064382255

Aanvullende informatie

Voorwoord Marten Toonder

Tom Poes en het Booroog
behandelt een erfenis, die een oudtante aan heer Bommel heeft nagelaten. Ze had daar opvoedkundige bedoelingen mee, omdat ze meende, dat haar achterneef daar behoefte aan had. Door deze misvatting werd heer 0llie verwikkeld in een lange reeks uitputtende ervaringen. Voor menigeen zou daaruit een les te leren zijn geweest, maar onze held bleef door zijn standvastig karakter onveranderd zichzelf. Toch is de mogelijkheid dat men tot nadenken wordt gebracht, niet uitgesloten. Alleen al de werking van de doolhof des levens, die op kunstzinnige wijze om het Alziend Oog gedrapeerd is, kan herinneringen aan uitgeroeide beschavingen oproepen. En de uitspraken van de Slowanistanezen Karnagel en Iet geven een verdieping aan het gebeuren, doordat ze bekend zij n met Het Boek der Veranderingen. 'Strijd is uitgewoed', zegt Karnagel bijvoorbeeld, als hij uit zijn schuilplaats klimt. 

'Winnaars en verslagenen liggen neder en wijze gaat bezit nemen.'

Tom Poes en de Maanblaffers
In dit verhaal rijst de vraag wat Maanblaffers eigenlijk zijn. Nette lieden blaffen niet tegen de maan. Stadgenoten doen dat dus niet en wie het wèl doet, moet wel een vreemdeling zijn; althans van vreemdelingen afstammen. Afkomstig uit een ander land waarschijnlijk - of misschien zelfs van een andere planeet. Het is duidelijk, dat ze niet onder ons horen, en het is dan ook logisch, dat er groepen weldenkenden ontstaan, die de Maanblaffers onschadelijk willen maken. Weg met de Maanblaffers ! Heil de SOP!

Heer Bommel en de sloven
Deze geschiedenis heeft niet veel toelichting nodig, want hierin wordt het vraagstuk van de vrijheid en de uitbuiting diepgaand ehandeld. De oplossing van Bul Super, die ten slotte Vrijheid gaat verkopen, berust op het Zaken-zijn-zakenprincipe, maar misschien is hij degene die het dit keer bij het rechte eind heeft. Hoewel de uitspraak van heer Ollie ' ... een heer wil alleen maar voedsel, dat hem door een bevriend iemand wordt aangeboden. Uit bezorgdheid en niet uit angst, bedoel ik' dieper gaat. Te diep, misschien.

Heer Bommel en zijn heldendaden
Hierin wordt de kracht van een kraaiepoot behandeld. Deze verdorde, kromme poot geeft, door een magische behandeling, eer voor dingen die men niet gedaan heeft. In een zwak ogenblik heeft heer Bommel er gebruik van gemaakt, maar ten slotte heeft hij het akelige ledemaat weggegooid. En daar is veel moed voor nodig. Wie zoiets weggooit, moet een geestelijke reus zijn, volgens Kwetal. 'Iemand met een geweldig denkraam.' Daar heeft hij gelijk in, want de wereld loopt vol van figuren die eer krijgen van dingen die ze niet gedaan hebben.

Greystones, 15 maart 1993

Afbeeldingen

6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b