‹ Terug naar overzicht

Heer Bommel Volledige werken deel 07

Staat: als nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: OctOctOctOct 1997199719971997
Matla catalogus: 114.7
ISBN: 9064382077

Aanvullende informatie

Voorwoord Marten Toonder

Tom Poes en het vibreerputje
De dichters uit dit verhaal lopen niet alleen in de klederdracht van het begin van de twintigste eeuw, maar hun poëzie oogt nog bejaarder. Het is dan ook de vraag wat een onsterfelijke als Terpen Tijn in die figuren gezien heeft. Ik vrees dat het ijdelheid was. De behoefte om een paar zwakbegaafden als trouwe volgelingen bij zijn opzienbarende ontdekking van de wonderbron te hebben. Alleen is zoiets maar kaal. Het idee van zo'n putje is niet onaardig, en het blijft ook wel actueel. Bronwater of kruiderij maakt niet veel verschil, en de hier beschreven toestanden zouden ook nu nog kunnen voorkomen. Maar dan zouden ze anders beschreven en getekend zijn.

Tom Poes en Solfertje
Het is te begrijpen dat heer Bommel in de doolhoven van zijn voorvaderlijk slot de hand op een anorganisch wezen legt. In een later stadium zou dit er waarschijnlijk anders hebben uitgezien; maar in de jaren veertig werd er nog veel aandacht aan de kinderblik geschonken. Ik voor mij geloof niet aan dat soort blik. Reeds als prille knaap was mijn blik ruimer dan die van oom Enter, dat weet ik nog heel goed.

Tom Poes en Horror de Ademloze
Met het oog op de kinderen werd ook het lezen van beeldverhalen scherp veroordeeld. Dit soort ontuchtige lectuur werd zelfs door een hooggeplaatste verboden, zodat er een grote vraag naar ontstond. Horror de Ademloze is geënt op de Amerikaanse import van bovennatuurlijke krachtfiguren en had dan ook veel succes. Het zou echter niet juist zijn om deze band naast 33 te leggen omdat er dan vraagtekens bij Wammes Waggel gezet kunnen worden. En dat zou jammer zijn omdat hij een karakter zonder vraagtekens bezit. Deze geschiedenis heeft echter in een goede roep gestaan, die niet geheel verstomd is.

Heer Bommel en de betoverde prinses
Het begin van deze roman is veelbelovend, maar verder wil ik er niet veel over zeggen. Het karakter van heer Olivier wordt ernstig gedraaid; waarschijnlijk door voorgevormde liefdesgevoelens. Hij wordt zelfs waargenomen in een streepjesbroek en het is tamelijk lang duidelijk dat hij het roer geheel kwijt is, zodat hij zich onttrekt aan mijn beoordeling. Het is een duister hoofdstuk in het leven van heer Bommel, maar daarin is hij niet alleen, zodat ik hoop dat de lezertjes hem door de vingers zullen zien.

Greystones, 14 augustus 1997

Afbeeldingen

6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b