‹ Terug naar overzicht

Heer Bommel Volledige werken deel 06

Staat: als nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: MarMarMarMar 1998199819981998
Matla catalogus: 114.06
ISBN: 9064382069

Aanvullende informatie

Voorwoord Marten Toonder

Tom Poes en de geheimzinnige sleutel
Dit verhaal heeft nog steeds een oppervlakkige diepgang. Het is een eenvoudige geschiedenis waarin heer Bommel zijn vermogen kwijt is door een speculatie waar hij niets van begrijpt. De jonge lezertjes waarschijnlijk ook niet, en ikzelf was toen nog bezig om te leren dat geld voor een heer van stand geen rol speelt. Al lerende zette ik dus een tamelijk traag verlopend vertelsel in elkaar terwijl ik heel langzaam een inzicht in het karakter van mijn hoofdpersonen kreeg. Zoiets gaat ook traag, dat is bekend. Er zijn stripmakers die er nooit aan toekomen, omdat men met grappen en verhaaltjes in zijn onderhoud kan voorzien, en dat is voor eenvoudige lieden genoeg.

Tom Poes en de grootgroeiers
Hetzelfde geldt voor deze verhandeling, waarin een grote rol is weggelegd voor Joachim Sickbock. Dit is ook duidelijk een studie, want er is nog geen sprake van de verfijning die deze geleerde kenmerkt wanneer hij volwassen is. Hij houdt zich hier bezig met grootgroeien en kleinkrimpen. Als onderwerp voor een geschiedenis zijn die gegevens wel aardig omdat we alle dagen getuige zijn van de toepassing. Maar nog steeds verkeren we in een studiestadium waar ik niet graag bij stilsta.

Tom Poes en de zeeslang
Aan het einde van deze ontwikkeling blijkt dat ik mezelf heb afgevraagd wat ik eigenlijk aan het doen was. Dat wordt duidelijk tot uitdrukking gebracht door de dialoog van de journalist Argus met Wammes Waggel. Argus is teleurgesteld omdat dit niets anders is dan alle andere verhalen over zeeslangen. 'Niemand zal mijn artikel geloven', mompelt hij al schrijvend. 'Dat geeft toch niet?' zegt Wammes giechelend. 'Als het maar een leuk verhaaltje is.' Daaruit blijkt duidelijk dat hij begreep wat ik aan het doen was voordat ik het snapte.

Heer Bommel stuit de vooruitgang
Als slot Bommelstein gesloopt moet worden wegens de aanleg van een snelweg, wil heer Bommel de Vooruitgang stoppen. Dat is heel begrijpelijk, en er blijkt uit dat deze studieverhalen naar actualiteit zoeken. Er komt echter een grijsaard in voor, die van zichzelf zegt, dat hij niet ècht bestaat. 'Alleen voor u' , zegt de oude. Bovendien blijkt hij te weten wat er aan de hand is, want als heer Ollie dat heeft uitgelegd roept hij uit: 'Ha! Vooruitgang! Geloof er niét aan. Kindersprookjes. De Vooruitgang bestaat niet!' Niet alleen actualiteit, maar ook de diepere zin van het leven brak toen door.

Tom Poes en de Pierrace
De Pierrace had veel succes, want het is een populair gegeven waarop het verhaal gebaseerd was. Brullende motoren en bovennatuurlijke snelheden doen het altijd, voor alle leeftijden. Niet iets om trots op te zijn, hoewel ik het toen wel was.

Greystones, 6 januari 1998

Afbeeldingen

6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b