‹ Terug naar overzicht

Heer Bommel Volledige werken deel 04

Staat: als nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: juni 1999
Matla catalogus: 114.4
ISBN: 9064382042

Aanvullende informatie

Voorwoord Marten Toonder

Tom Poes ontmoet een oude bekende
Die oude bekende stamt uit het allereerste verhaal, dat De avonturen van Tom Poes heette. Er is nu toch wel enige vooruitgang in de tekeningen te zien, en ook de teksten worden een weinig persoonlijker. Over het verhaal zelf is niet veel te vertellen omdat het zichzelf vertelt. Nog altijd spelen menselijke figuren een rol en er is zelfs een graaf die een kroontje draagt. Dat laatste is weer een gevolg van de oorlog, toen de lezers zeer koningsgezind waren, zodat zelfs een gekroonde edelman troostrijk was.

Tom Poes en de Superfilmonderneming
Het opvallende van deze episode is het feit dat er plotseling een onverwachte dimensie in komt. Niet alleen zijn de menselijke figuren vervangen, maar ook is de afloop anders dan men zou mogen verwachten. Het blijkt dat heer Bommel een eigen leven gaat leiden. Hij heeft zichzelf ontdekt - en daarom begint het er nu een beetje op te lijken.

Tom Poes en de meester-schilder
Hierin treedt voor het eerst de schilder van meesterwerken op, die in vele volgende Banden de aandacht zal trekken. Hij is de grondlegger van de school die als 'Magisch Realisme' befaamd is geworden, en terecht. In dit verhaal geeft hij een treffend staaltje van zijn kunnen weg, terwijl heer Bommel zich van een krenterige kant laat kennen. Op zo'n wijze verdiept het verhaal zich zo nu en dan.
Niet steeds, want de oorlog bereikte nu zijn laatste winter en De Telegraaf werd door de SS overgenomen om ongeremde propaganda te kunnen maken voor hun verloren zaak. Daar heeft de krant de slechte naam aan te wijten die hij na de oorlog kreeg. Vóórdat die overname plaats had, was ik begonnen aan het verhaal van:

Tom Poes en de Chinese waaier
Dit een gewoon rechtaan-rechttoe verhaal, dat als enige eigenaardigheid de gevolgen van de SS-overname in beeld heeft gebracht. Want omdat ik niet voor de SS wilde werken, heeft een zenuwarts me arbeidsongeschikt verklaard en zijn Tom Poes en heer Bommel letterlijk ondergedoken (in strip nr. 1077).

Greystones, 25 maart 1997

Afbeeldingen

6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b