‹ Terug naar overzicht

Heer Bommel Volledige werken deel 02

Staat: als nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: AugAugAugAug 2000200020002000
Matla catalogus: 114.2
ISBN: 9064382026

Aanvullende informatie

Voorwoord Marten Toonder

Tom Poes en het monster-ei
en
Tom Poes en Kaspar de draak
spreken voor zichzelf. Gelukkig maar. Dit zijn de voortbrengselen van een beginnend stripmaker die wel ideeën heeft, maar nog niet tot het inzicht is gekomen dat een goed verhaal een achtergrond moet hebben. De gegevens liggen er; nu de kennis nog.
Dit geldt zeker ook voor:

Tom Poes en de laatste markies van Carabas
Dit is een geschiedenis waar ik niets over hoef te zeggen. Het is een beetje eigenaardig om dit soort verhalen in een prachtband aan te treffen. Maar er is een oorzaak die niet onderschat moet worden: het was toen oorlog. Alle kranten stonden vol Duitse overwinningen en de zegeningen van het nazistische denken. De Telegraaf was de enige krant die een neutraal, ongekleurd verhaal publiceerde. En in die bizarre tijd waren deze vertelsels aardig genoeg om niet alleen door kinderen maar ook door volwassenen gelezen te worden. Dit schiep onder die lezertjes een band die nog steeds blijkt te bestaan. Daar ben ik natuurlijk verbaasd over, maar ook dankbaar voor.

Tom Poes en het land van de blikken mannen
Dit verhaal is een voorbeeld van het soort waar ik het in de eerste Band over had. Het is enigszins aan de actualiteit van de bezetting ontleend, maar de gegevens zijn algemeen menselijk. IJzeren mannen bestaan nog steeds op alle plekken van de aarde, en dat zal nog wel een tijdje blijven.
Een geweldige vondst waren ze natuurlijk niet. Ik had toen net een verhaal over robots gelezen - ik geloof dat het door Koestier geschreven was - en het idee 'robot' was toen nog nieuw. En op het moment dat ik op een nieuw verhaal zat te broeden, kwam er een colonne laarzen langs. Ze hadden ijzerbeslag en er staken soldaten in. Maar ik bedacht snel dat ik over iets als robots kon gaan schrijven zonder echt actueel te zijn. Daardoor heb ik toch een klein zwak voor deze geschiedenis overgehouden.

Tom Poes en de betoverde spiegel
Dat zwak heb ik in het geheel niet voor die spiegel. Het gegeven is niet slecht; want een spiegel maakt duidelijk dat iedereen twee kanten heeft. Daar zitten veel mogelijkheden in waar ik toen nog niet aan toe was. Maar in die tijd heeft niemand dat opgemerkt.

Greystones, 2S maart 1997

Afbeeldingen

6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b