‹ Terug naar overzicht

Koken op Bommelstein

Staat: als nieuw
Uitgever: De Bezige Bij Amsterdam
ISBN: 978 90 234 5809 8

Aanvullende informatie

Heer Bommel en Tom Poes
Het diner voor gasten die zich thuis voelen

TUSSEN DE BEDRIJVEN DOOR willen heer Bommel en Tom Poes ook weleens rustig samen het noenmaal genieten, op de ouderwetse manier zoals dat eeuwenlang bij heren van stand gebeurde: 's middags. Dat was dan altijd een goede aanleiding om een kleine siësta te houden en met slechts een licht avondmaal had je dan nog wat aan de avond.
Eigenlijk was het huiselijke middagmaal iets waarbij heer Bommel bij voorkeur aanzat, ook al omdat hij dan gevrijwaard was van al te veel officiële plichtplegingen. En ook voor Joost betekende dat een verlichting van zijn taak, vooral als dat zich afspeelde na een van heer Bommels enerverende avonturen.


Juist voor dit soort momenten is het altijd mogelijk een beroep te doen op de ijzeren voorraden van de kelders van Bommelstein. Zo zijn er altijd wel wat potten zure haring, waarmee Joost een voortreffelijke haringsalade weet te maken, vooral als er nog wat bietjes, augurkjes en appels zijn. Die laatste kunnen ook mooi voor het dessert gebruikt worden, samen met wat oud bruin brood, want ook op Bommelstein wordt niets verspild.


Daartussen, als hoofdgerecht, een van heer Bommels favoriete gerechten: stamppot rauwe rucola, waarvoor in de slottuin altijd wat verse raket kan worden geplukt, een ideale combinatie met de voortreffelijke gehaktballen waarvan Joost op extra feestelijke dagen, zoals wanneer heer Bommel terug- keert van een spannend (en inspannend) avontuur, ook nog wat extra bijzonders weet te maken door een handje garnalen door het gehakt te mengen. En dan de voortreffelijke jus die dit oplevert; die laat iedereen spinnen van tevredenheid. Op zulke dagen weet heer Bommel dat er geen betere plek is dan thuis. En ook voor een Heer is zijn huis een kasteel, als het dat niet al was.

Afbeeldingen

6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b