‹ Terug naar overzicht

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 03

Staat: Nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: Jul 2002
ISBN: 9064382832

Aanvullende informatie

Verantwoording 

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfiguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. 
De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in het dagblad De Telegraaf, maar direct na de Tweede Wereldoorlog ontstond ook behoefte aan ballonstrips met Tom Poes en heer Ollie in de hoofdrol. Deze werden in verscheidene weekbladen in Nederland en België gepubliceerd, onder meer in Ons Vrije Nederland, Zondagsvriend, Kleine Zondagsvriend, Tom Poes 
weekblad, Wereldkroniek en AVRO Radiobode. 


In 1952 ging het vrolijke weekblad DonaId Duck van start. In het blad stonden de avonturen van oom Donaid, zijn neefjes en de andere inwoners van Duckstad. 
Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. Op I oktober 1955 verscheen het eerste avontuur. In totaal zouden er tussen 1955 en 1969 achtenvijftig verhalen verschijnen. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd. 


Elke week verschenen er vier - later drie - pagina's met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder Studio's. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina's voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers. 
De verhalen werden geschreven door onder anderen Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toonder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgd door Frits Godhelp, Ben van 't Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd, waarbij hij vooral zijn aandacht schonk aan heer ollie en tom Poes.


Het is nu voor het eerst dat al deze verhalen in hun originele versie als boekuitgave verschijnen. 

Om de authenticiteit te bewaren en de sfeer van toen te behouden, hebben wij besloten de oorspronkelijke vorm, inkleuring en teksten 
te handhaven. De strippagina's in deze boekuitgave zijn dan ook rechtstreeks gereproduceerd uit afleveringen van Donald Duck. Ten behoeve van deze reproductie zijn de beste exemplaren van het blad verzameld en is steeds gezocht naar de mooiste afdrukken. De drukkwaliteit van Donald Duck liet in de jaren vijftig en zestig nogal eens te wensen over: de kleuren zijn vaak naast de lijntjes gedrukt en op de bladzijden zijn wel 'eens storende verticale strepen te zien. 
Deze onvolkomenheden hebben wij met de computer kunnen herstellen. Ook zijn enkele teksten die niet in de juiste ballon waren gemonteerd, nu op hun goede plaats gezet. Aan de tekst zelf is verder niets veranderd, behalve wanneer er sprake was van een duidelijke zetfout. 

De redactie 

Afbeeldingen

6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b